loading

Zbirko nasvetov vedno znova dopolnjujemo, da boste imeli pri roki uporabne in učinkovite nasvete, kako ravnati z vašim jeklenim konjičkom. Oglejte si nasvete …

 

1. Posebna zimska oprema


Prepričajte se, da imate v vozilu vedno:
- strgalo za stekla in sprej za talitev leda na vetrobranskem steklu,
- vlečno vrv, s katero vas bo lahko drugo vozilo rešilo, če boste slučajno zdrsnili s cestišča,
- zunanji termometer, če ni že vgrajen na vašem vozilu, da se boste zavedali nevarnosti poledice
- prepričajte se, da imate za čiščenje stekel tekočino, ki ne zmrzuje,
- rezervoar za vodo za čiščenje stekel naj bo napolnjen z ustrezno mešanico, saj so pozimi stekla zaradi soli na cesti hitro umazana,
- nadzirajte stanje akumulatorja, saj se zaradi nizkih temperatur lahko izprazni,
- prepričajte se, da imate za vaše vozilo olje s primernim indeksom viskoznosti, v dobrem stanju; hladno olje se namreč lahko zgosti,
- večkrat operite vozilo, da zaščitite karoserijo, podvozje in pnevmatike proti cestno soli, ki povzroča rjavenje karoserije in podvozja.

2. Vožnja po snegu


Zavedajte se meja vaših zmogljivosti in zmogljivosti drugih voznikov. Bodite pozorni na okolje. Izogibajte se hitrim premikom krmila ali prehitremu pospeševanju (pospešujte postopoma in zmerno). Prav tako se izogibajte nenadnemu, močnemu zaviranju in ne vozite hitro. Varnostna razdalja med vozilom pred vami in vašim naj bo večja kot sicer. Da bi zmanjšali nevarnost spodrsavanja pri vzponh, uporabljajte višjo predstavo, kakor bij o pri potovanju po suhi cesti.
Zavirati je treba začeti prej, saj bo zavorna pot daljša. Zavirajte izmenično z zavoro in z motorjem. Pazite, da ne pride do blokade koles, ki bi lahko povzročilo drsenje in izgubo nadzora nad vozilom. ČE pride do blokade in drsenja, spustite pedal zavore, da se bodo pnevmatike spet oprijele površine, zatem ponovno, progresivno zavirajte in istočasno uporabljajte tudi zaviranje motorja. Za znižanje nevarnosti blokade koles pri vožnji po klancu navzdol, vozite z eno prestavo nižje, kakor bi sicer. Pred ostrim ovinkom ali vožnjo navzdol pravočasno zavirajte; zavirajte tudi z motorjem tako, da prestavite v vnižjo prestavo.
Da bi preprečili spodrsavanje koles pri speljevanju je nujno potrebno, da pospešujete postopno. Če kolesa drsijo, prestavite v višjo prestavo, da zmanjšate silo, ki deluje na kolesa in boste lahko speljali.

 

3. Izbira pnevmatik


Vozilo bo varno, če bodo dobre tudi pnevmatike na njem. Nakup le teh je potreben takoj, ko se stare izrabijo. Na vseh pnevmatikah je v tekalno plast vtisnjen indikator obrabe (TWI) in menjava je potrebna takoj, ko je na tekalni plasti vidna nepretrgana plast čez širino tekalne plasti. Sicer pa se lahko glede potrebe po menjavi posvetujete z najbližjim vulkanizerjem. Za vaše vozilo so dovoljene le pnevmatike, predpisane s strani proizvajalca in so navedene v homologacijskem dokumentu vozila. Njihove dimenzije so odvisne od največje dovoljene mase vozila na katerega so le te nameščene. Sestavljene so iz premera in širine pnevmatike ter od velikosti platišča, na katerega je pnevmatiko mogoče vgraditi. Pnevmatike naj imajo enako hitrostno sposobnost kot je največja dovoljena hitrost vozila.


Dobro je vedeti
Pnevmatike se starajo zaradi kemičnih in fizikalnih procesov četudi jih ne uporabljamo.
Če so stare več kot 6 let, jih obvezno zamenjajte.
Rabljene pnevmatike uporabljajte le, če veste kakšna je njihova zgodovina uporabe.
Hranite jih v suhem, temnem in hladnem prostoru ter jih zaščitite pred mastjo, oljem in bencinom.
Ne čistite jih s curki vode pod visokim pritiskom.
Ne popravljajte pnevmatik, pri katerih so poškodbe tekalne plasti globlje od 6 mm, imajo poškodbe na boku platišča ali je tekalna plast manjša od 1,6 mm.
Redno preverjajte zračni tlak rezervne pnevmatike. Ventili naj bodo vedno opremljeni z zaščitnimi kapicami, ki so predvsem varovalo pred umazanijo. Tlak polnilnega zraka v zimskih pnevmatikah naj bo za 0,2 bara višji od predpisanega, tlak polnilnega zraka v rezervnem kolesu pa naj bo za 0,5 bara višji od predpisanega.
Priporočljivo je, da so vse pnevmatike na vašem vozilu enake velikosti in zgradbe ter da imajo enake simbole hitrosti. Na isti osi vozila nikoli ne združujte radialnih in diagonalnih pnevmatik.
Pravilna optična nastavitev je pomembna za enakomerno obrabo tekalne plasti ter za natančno krmiljenje vozila oz. udobno vožnjo in manjšo obrabo pnevmatik. Optična nastavitev je primerna, ko sta urejena vzmetenje in krmilni sistem, kolesja pa teče naravnost in točno. V nasprotnem primeru boste opazili vibracije in takrat je priporočljiv obisk vulkanizerja.

 

4. Vzdrževanje akumulatorja


Za brezhibno delovanje akumulatorja in optimalne življenjske dobe priporočamo občasne kontrole električnega sistema v vozilu. Primerna napetost polnilnega sistema vozila naj znaša 14,0 do 14,4 V. Površina akumulatorja naj bo čista in suha. Če se nivo elektrolita preveč zniža, pade kapaciteta akumulatorja in se skrajša življenjska doba. Zato je priporočljivo vzdrževati pravilni nivo elektrolita v akumulatorju in ga zlasti pred zimo in pred poletjem kontrolirati in po potrebi doliti samo destilirano vodo do nivoja 10 – 15 mm nad zgornji rob plošč akumulatorja. Če pride med uporabo do močnejše ali popolne izpraznitve akumulatorja, ga je potrebno najkasneje v dveh dneh napolniti, sicer lahko pride do nepopravljivih napak.

 

5. Zimske pnevmatike


V Sloveniji je uporaba zimske opreme po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca. Strokovnjaki priporočajo, da zimske pnevmatike namestimo takrat, ko temperature padejo pod 7°C (čeprav še ni 15. november), in sicer na vsa štiri kolesa zaradi optimalne varnosti. Zimske pnevmatike zagotavljajo boljši oprijem pri nizkih temperaturah in nosijo zakonsko določeno dodatno oznako M+S, M&S ali M.S. (M-mud oz. blato; S-snow oz. sneg). Simbol snežinke imajo tiste pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah. Poleg omenjenih oznak se na novejših pnevmatikah pojavlja tudi zimski indikator obrabe, s katerim lahko ugotovimo, če je pnevmatika še optimalna za vožnjo v zimskih razmerah.

Potovanje z avtomobilom
Potovanje z avtomobilom omogoča neodvisnost od ostalih prevoznih sredstev, kar  omogoča večjo svobodo pri načrtovanju dopusta. Priporočamo pregled avtomobila pred potjo, preverite raven olja, stanje akumulatorja, če imate orodje za popravilo avtomobila, prvo pomoč, varnostni trikotnik, komplet žarnic in podobno, lahko ga tudi odpeljete na pregled vašemu mehaniku. 
Zaradi varnosti odsvetujemo spanje v avtomobilu, če se pa le-temu ne morete izogniti parkirajte avto na dobro osvetljenem mestu, ki naj ne bo na samem. Svetujemo tudi vgradnjo alarmne naprave in varnostne kljuke, saj le-ta preprečuje vrtenje volana.

Načrt potovanja
Pred potjo naredite načrt poti, kar pomeni, da je potrebno natančno preučiti zemljevid, namestiti satelitski navigator, izračunati stroške vašega potovanja (bencin, cestnine, mostnine, predornine, prenočevanje, hrana, pijača, vstopnine za ogled znamenitosti...) vključno z denarno rezervo v primeru okvare avtomobila, kazni za prometne prekrške ali drugih nepredvidenih zapletov. V primeru prometne nesreče ali večje poškodbe vozila vam svetujemo, da obvestite policijo in pridobite policijski zapisnik, s katerim lahko brez težav zapustite državo.
Svetujemo vam, da se podrobno informirate o cestnoprometnih predpisih v državah skozi katere potujete. Uredite zavarovanje avtomobila in morebitno asistenco na cesti.
Svetujemo vam, da ne nosite ves denar pri sebi, temveč da uporabljate plačilne kartice, bankomate ipd. ter da si zapišete pomembne telefonske številke v primeru kraje ali izgube kartice.

Otroci v avtomobilu
Otroke je potrebno med potovanjem animirati in jim krajšati čas, saj se tako izognemo njihovi in posledično tudi naši slabi volji. Svetujemo vam, da si izmislite zabavne igrice, ki vključujejo dogajanje na cesti, kot na primer štetje avtomobilov določene barve, igrajte se besedne igre in podobno. Poskrbite za otrokovo udobje, zadnjih sedežev ne zasedite s prtljago. Ne pozabite s seboj vzeti tudi njihove najljubše igrače.

Mednarodni dokumenti

Preverite veljavnost prometnega dovoljenja, svojih osebnih in drugih dokumentov in si priskrbite zeleno karto (za potovanje po evropskih državah) ter (overjeno) kopijo potnega lista ali osebne izkaznice, ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta in eno fotografijo ob morebitni izgubi dokumentov. 
Preverite kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete, tudi če poleg potnega lista potrebujete vizummednarodno vozniško dovoljenje ali pooblastilo za vožnjo tujega avtomobila.
Lastne potovalne dokumente potrebujejo tudi otroci in živali (potrdila o cepljenju ter ostalo dokumentacijo o njihovem zdravstvenem stanju). 
Svetujemo vam tudi ureditev zdravstvenega zavarovanja, evropske zdravstvene kartice in morebitno sklenitev zavarovanja v tujini z asistenco. 


Za mednarodno vozniško dovoljenje so potrebni naslednji dokumenti:

 • potni list ali osebna izkaznica
 • veljavno slovensko vozniško dovoljenje
 • fotografija velikosti 35 x 45 mm

Cena izdelave mednarodnega vozniškega dovoljenja je 22,96 €.

 

Nekatere države, ki zahtevajo poleg nacionalnega tudi mednarodno vozniško dovoljenje:

Angola, Argentina, Avstralija, Barbados, Bangladeš, Čile, Dominikanska republika, Egipt, Indija, Indonezija, Jamajka, *Japonska, Jordanija, Kanada, Kenija, Koreja, Libanon, Malezija, Mehika, Namibija, Nigerija, Nova Zelandija, Panama, Peru, Singapur, Sudan, Sirija, Tajska, Tunizija, Venezuela, ZDA.

*Japonska je edina država, ki za najem avtomobila poleg mednarodnega vozniškega dovoljenja zahteva tudi potni list, uradni prevod slovenskega dovoljenja v japonščino, dokazilo, da je od dne izdaje vozniškega dovoljenja v Sloveniji bival že najmanj 3 mesece, registrsko kartico za tujce (Aliens' Registration Card) in fotografijo velikosti 3  x 2,4 cm. Poleg tega mora voznik pri centru opraviti tudi pregled oči.

 

Dokumente imejte skrbno spravljene na varnem mestu.

Pomembni dokumenti na vaši poti

Preverite, če imate vse potrebne dokumente za vaše potovanje:

 • vozniško in prometni dovoljenje
 • potni list in/ali osebno izkaznico (preverite veljavnost)
 • zavarovalne police in kupončke
 • zeleno karto (informacije dobite pri svoji osebni zavarovalnici)
 • pomembne naslove in telefonske številke
 • dopustniške dokumente (voucherje, opise poti, ...)
 • obrazec za prijavo nezgode
 • avtomobilsko mapo s servisno knjižico

 

Države, kjer morate imeti podnevi prižgane luči

Vse več evropskih držav ima zakonsko določeno prižiganje luči podnevi. Države, kjer je le-to obvezno so: Avstrija, Bosna in Hercegovina, češka, Črna Gora, Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Makedonija, Norveška, Poljska, Romunija, Slovaška (le v zimskem času) in Švedska.

V Grčiji je uporaba luči podnevi še vedno prepovedana, vendar vas policija ne bo kaznovala, če imate vgrajene avtomatske dnevne luči.

Države, kjer je odsevni jopič obvezen


Države, kjer je uporaba odsevnega jopiča obvezna so: Avstrija, Belgija, Hrvaška, Italija, Slovaška, Portugalska, Norveška, Španija in Romunija (le za voznike tovornih vozil). Na odsevnem jopiču mora biti oznaka EN471 in je lahko rumene ali oranžne barve.

Na vrh